Ο Μητσοτάκης «μαχαιρώνει» τους ανθρώπους του Καραμανλή

Το κλίμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει βαρύνει πολύ και έχει γίνει εξόχως νοσηρό. Στη Συγγρού βγήκαν τα στιλέτα και οι κόντρες παίρνουν πλέον μορφή ασύμμετρου πολέμου. Στα «γαλάζια» στρατόπεδα, Μητσοτακικών, Σαμαρικών και Καραμανλικών, σήμανε συναγερμός με αφορμή τις καταγγελίες εις βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για «πιέσεις στην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, όσον αφορά την υπόθεση του επικεφαλής της MIG Ανδρέα Βγενόπουλο», όπως ανέφερε δημοσίευμα του Βήματος.

Η Νέα Δημοκρατία, υιοθετεί πλήρως τις καταγγελίες της κ. Τσατάνη, εις βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου – που ανήκει στο «καραμανλικό περιβάλλον» -, ενώ στην εις βάρος του κριτική πρωτοστατεί ο «σαμαρικός» Χαράλαμπος Αθανασίου, που ζητά να δώσει εξηγήσεις ο κ. Παπαγγελόπουλος, διότι «δεν μπορεί να απευθύνεται σε εισαγγελικό ή άλλον δικαστικό λειτουργό και να υποδεικνύει ποιος θα χειριστεί μια υπόθεση και δεν είναι αυτό το πρώτο φαινόμενο…»

Το παρασκήνιο

Οι κινήσεις στο προσκήνιο δείχνουν τις προθέσεις, ωστόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, πίσω από κλειστές πόρτες…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τις προθέσεις του, σπεύδοντας να απαλλάξει από τα καθήκοντά του – ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τοποθετώντας στη θέση του τον Μάκη Βορίδη, με ορισμένους να υπαινίσσονται ότι αυτό έχει άμεση σύνδεση με το αίτημα να συζητηθεί στην Επιτροπή Διαφάνειας η υπόθεση. Στη σκιά των καταγγελιών της Ν.Δ. που εγείρει συνολικά «ζήτημα κυβερνητικής παρέμβασης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης», η κίνηση αυτή προκάλεσε αναταράξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε τελικά να βάλει τον συντονιστή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του κόμματος, Μάκη Βορίδη, στη θέση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος απέφυγε να βρεθεί στη μέση και να αναγκαστεί να υπερασπιστεί τη γραμμή του Μητσοτάκη. Άλλωστε ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι πολύ καλός του φίλος. Είναι προφανές ότι ο κ. Βορίδης έχει την εμπιστοσύνη της Συγγρού για να ελεγχθεί η διαχείριση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην συζήτηση εντός της Επιτροπής.

Κυριάκος – Ψυχάρης

Παράλληλα, η στάση που τηρεί η Συγγρού στην υπόθεση δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τους Ψυχάρη και Βγενόπουλο, εναντίον Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει και την στήριξη του Μαξίμου. Η ΝΔ φαίνεται να υιοθετεί πλήρως τις καταγγελίες Τσατάνη, καθώς στη σχετική επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου ζητεί «να κληθούν στην επιτροπή για να δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι υπουργοί καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο».

Οι εύλογες απορίες που υπήρξαν αρχικά για την «αντικατάσταση» του κ. Μεϊμαράκη, από τον κ. Βορίδη, βρίσκουν απάντηση στην πρόθεση της ηγεσίας της ΝΔ να μην επιτρέψει στον κ. Παπαγγελόπουλο να βρει οποιοδήποτε «στήριγμα» στις θέσεις του από «καραμανλικούς», κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Διαφάνειας.

Η συνάντηση Βγενόπουλου – Καραμανλή

Εν τω μεταξύ υπάρχει έντονη φημολογία ότι πριν από λίγες ημέρες (λιγότερο από μήνα) ο Ανδρέας Βγενόπουλος είδε τον Κώστα Καραμανλή. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνάντηση που έγινε δέκα ημέρες περίπου, πριν βγει η απόφαση της κ. Τσατάνη για την δικαστική δικαίωση και απαλλαγή του ισχυρού άνδρα της MIG. Είναι όμως βέβαιο ότι στο τετ α τετ των δύο ανδρών συζητήθηκε εκτενώς η υπόθεση του κ. Βγενόπουλου, το θέμα της κόντρας Παπαγγελόπουλου και Τσατάνη, καθώς και τα δημοσιεύματα του δημοσιογράφου Βαξεβάνη στο περιοδικό HotDoc. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», στη συνάντηση αυτή, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κράτησε αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στις θέσεις του επιχειρηματία, αφήνοντας να ολοκληρώσει την προανάκριση η δικαιοσύνη.

Ακολούθησε η δικαίωση του κ. Βγενόπουλου, με την απαλλακτική απόφαση της κ. Τσατάνη. Τότε ο «άλλος πόλος» του κ. Παπαγγελόπουλου και της κ. Θάνου, επανήλθε με την εντολή για πειθαρχική έρευνα σε βάρος της Εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, όπως και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης με νέα δημοσιεύματα για το πόρισμα της PriceWaterHouseCooperτο οποίο κατέγραφε τα «κόκκινα δάνεια» της MIG.

Παράλληλα το συγκρότημα του ΔΟΛ, με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα την καταγγελία της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, που μιλάει για «παρεμβάσεις στην άσκηση των καθηκόντων της, αλλά και απειλές κατά της ίδιας από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο».

Ο Βγενόπουλος μετά τη δικαστική δικαίωσή του εξαπέλυσε «κεραυνούς», θεωρώντας ότι λόγω της αποδοχής ότι είχε συνάντηση με τον κ. Τσατάνη, ομολογεί ποινικά αδικήματα. Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε ότι ουδέποτε η συζήτηση εισήλθε επί της ουσίας στην υπόθεση Βγενόπουλου. Ερωτήματα προκύπτουν ωστόσο από το γεγονός ότι η κ. Τσατάνη είχε ενημερώσει τα ανώτερα όργανα της ιεραρχίας αν πρέπει να συνεχίσει με την υπόθεση Βγενόπουλου! Μάλιστα και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται νέα δημοσιεύματα για τις ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλου.

Η επίθεση στο MEGA

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Τρίτη στο Mega και στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη, εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός έναντι του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Όταν ρωτήθηκε για το καραμανλικό του παρελθόν, είπε τα εξής: «Κρίνω τον κ. Παπαγγελόπουλο για τις σημερινές του πράξεις. Δεν με ενδιαφέρει η κομματική του διαδρομή και θα κληθεί να απαντήσει και πρέπει να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, γιατί αυτές οι κατηγορίες είναι πάρα πολύ βαριές». Σχετικά με την αντικατάσταση του κ. Μεϊμαράκη επέμεινε ότι «ήταν επιθυμία του να αντικατασταθεί», αλλά οι «καραμανλικοί» θεωρούν ότι η Ν.Δ. στοχοποιεί τον Δ. Παπαγγελόπουλο, θυμίζοντας ότι η Γ. Τσατάνη είχε εξαντλήσει την αυστηρότητά της (αδίκως, όπως αποδείχτηκε) στο πρόσωπο του στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, επιβάλλοντάς του την πολύ μεγάλη εγγύηση των 400.000 ευρώ για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει χαρακτηρίσει τον Κώστα Καραμανλή ως «πρόεδρο της καρδιάς όλων των Νεοδημοκρατών» (στο περιοδικό CRASH), αλλά και «χρυσή εφεδρεία της χώρας». Σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι τρία πρόσωπα που «είναι εγγύηση για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας σε εποχή κρίσης και για την ασφάλεια της χώρας». Άλλωστε κατείχε και την θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), επί Κώστα Καραμανλή, ενώ υπήρξε συνεργάτης και σύμβουλος του κ. Παυλόπουλου.

Το Μαξίμου

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ενώ μέχρι σήμερα προσπαθούσε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, έχοντας ανοικτό και το μέτωπο με τον ΔΟΛ του κ. Ψυχάρη, αποφάσισε να πάρει θέση. Στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ανατέθηκε να στείλει το μήνυμα ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στηρίζουν τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ έριξε «νερό στο μύλο» της εσωκομματικής τριβής στη ΝΔ.

Σε συνέντευξή του, στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ., ο κ. Κουίκ παρέπεμψε στους χειρισμούς της κ. Τσατάνη στην υπόθεση του Βατοπεδίου και αναρωτήθηκε «εάν πράγματι οι βουλευτές της ΝΔ θα μπορούν να σταθούν μέσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όταν κληθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος και αρχίσει να διηγείται τι ακριβώς του εξομολογήθηκε η καταγγέλλουσα εισαγγελέας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση του στενού συνεργάτη του κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, πώς του επιβλήθηκε η εγγύηση μαμούθ των 400.000 ευρώ για να μην προφυλακιστεί, τι είδους παιχνίδια παίχτηκαν στην υπόθεση του Βατοπεδίου εις βάρος της παράταξης και ηγετικών στελεχών της και άλλων τινών».

Παράλληλα έστρεψε και τα βέλη στον Αντώνη Σαμαρά αποδίδοντας τις «αντιπολιτευτικές κραυγές» από την Καλαμάτα, στο μήνυμα που ήθελε να στείλει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ότι «αυτός εξακολουθεί να παίζει τον ουσιαστικό ρόλο. Έτσι κι αλλιώς, πρόσωπα και πράγματα δείχνουν ότι έχει σε ομηρία τον σημερινό αρχηγό».

Ο Βενιζέλος πήρε θέση

Η υπόθεση μοιάζει να έχει μεγάλο πολιτικό… ενδιαφέρον, αφού μια εβδομάδα πριν συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλησε να επιλέξει «στρατόπεδο». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση Σαμαρά, έστειλε επιστολή στην Επιτροπή, με την οποία καταγγέλλει «ανακολουθίες στα όσα υποστηρίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος, για τις πιέσεις που φέρεται να άσκησε στην κ. Τσατάνη». Παραθέτει, μεταξύ άλλων, απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου σε παλαιότερη σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που – όπως υποστηρίζει –«φανερώνει ότι ο υπουργός τότε δικαίωνε τους χειρισμούς της εισαγγελέως». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο στην επίμαχη απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου, ο ίδιος δεν φέρεται να υιοθετεί τα όσα αναφέρει, αλλά επικαλείται έγγραφο του Διευθύνοντος την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, Ισίδωρου Ντογιάκου αναφορικά με την ενημέρωση του αρμόδιου Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη των Εισαγγελέων Διαφθοράς Νίκου Παντελή, που ήλεγξε την κυρία Τσατάνη και απεφάνθη ότι όλες οι δικονομικές της ενέργειες επί της συγκεκριμένης υπόθεσης ήταν απολύτως νόμιμες.

Η εν λόγω επιστολή περιλαμβάνεται σε φάκελο που συγκρότησε ο κ. Βενιζέλος, μετά από συνεννόηση με την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με έγγραφα και γεγονότα που κατά τον ίδιο έχουν ως κοινό παρονομαστή τη δοκιμασία των θεσμικών εγγυήσεων της εξωτερικής και εσωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Ποιος είναι ο Παπαγγελόπουλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε πάντα πολύ καλές σχέσεις με όλα τα κόμματα, λόγω της συνεργασίας του από τις κρίσιμες θέσεις που υπηρέτησε. Αυτό δικαιολογεί τις άριστες σχέσεις με αρκετά πολιτικά στελέχη , μεταξύ των οποίων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και νυν υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Έχει πολύ καλές επαφές με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκο Παππά, με τον οποίο συνεργάζονται λόγω της θέσης του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσπασε με τον διοικητή της ΕΥΠ, Ι. Ρουμπάτη, όπως άλλωστε και ο κ. Καμμένος, αλλά ο κ. Ρουμπάτης συνεχίζει να έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Σ’ αυτό φαίνεται να παίζουν ρόλο οι καλές σχέσεις του διοικητή της ΕΥΠ με τον αμερικανικό παράγοντα!

Βρέθηκε πολύ κοντά με τον πατέρα του προέδρου της ΝΔ και επίτιμου προέδρου της γαλάζιας παράταξης, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όταν ως εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Παπαγγελόπουλος χειρίστηκε την υπόθεση των σχέσεων της οικογένειας Μητσοτάκη και της «Νέας Δημοκρατίας» με τη της λιβανέζικη εταιρεία «Mayo». Η υπόθεση έκλεισε το 2002 και παρέμεινε πολύ καλός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (λόγω και της θετικής έκβασης της υπόθεσης). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αρκετές φορές στο παρελθόν είχε ρόλο «ταχυδρόμου», μεταξύ του επίτιμου και του Κώστα Καραμανλή.

Ως εισαγγελέας είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας πολλές σοβαρές υποθέσεις όπως της σχέσεις του Σωκράτη Κόκκαλη με την Στάζι . Την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών που τον είχε φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Είχε χειριστεί επίσης τη διεξαγωγή έρευνας για τους Κεντέρη, Θάνου και Τζέκου για το «τροχαίο ατύχημα» τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς και η περίπτωση του Απόστολου Βαβύλη. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε ρήξη στις σχέσεις του με εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, που είχε ασχοληθεί με την τρομοκρατία, ενώ άλλες πηγές του ίδιου χώρου λένε ότι υπήρξε «θανάσιμος εχθρός» του.

Τα πήγαινε πάντα καλά με τον Τύπο, αν και διαχειριζόταν ο ίδιος με προσοχή τις πληροφορίες που έδινε, όχι μόνο όταν ήταν στην ΕΥΠ, αλλά και ως ανώτατος δικαστικός.

Συντάκτης
Δημοσιεύτηκε
2 έτη πριν
Κατηγορία
COVER STORIESΑΡΘΡΑ