«Καρότο» η συζήτηση για το χρέος και «μαστίγιο» τα επώδυνα μέτρα

Μέχρι και θεολογικά θέματα άνοιξαν κατά το χθεσινό Eurogroup ο πρόεδρος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού προσπαθούσαν να προσδιορίσουν το Πάσχα ως σημείο αναφοράς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αποφεύγοντας όμως συστηματικά να διευκρινίσουν αν πρόκειται για το ορθόδοξο ή το καθολικό. Με δεδομένο όμως ότι το καθολικό είναι στις 27 Μαρτίου ενώ το ορθόδοξο την 1η Μαΐου, και οι διαπραγματεύσεις θα είναι ιδιαίτερα σκληρές όπως άφησαν να εννοηθεί και οι τρεις, προφανώς δεν πρόκειται να υπάρχει εντός του τρέχοντος μήνα οποιαδήποτε συμφωνία.

Συμφωνία

Και θα είναι σκληρές οι διαπραγματεύσεις γιατί όπως διαφάνηκε από την κοινή συνέντευξη που έδωσαν οι τρεις κορυφαίοι παράγοντες του Eurogroup, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρά τη διαστρεβλωμένη εικόνα που είχε δημιουργήσει εσκεμμένα η ελληνική κυβέρνηση περί πλήρους διάστασης απόψεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για πλήρη ταύτιση. Γεγονός που επιβεβαίωσαν άλλωστε και ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ευθέως λοιπόν το Eurogroup ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει περισσότερα μέτρα στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, αλλά και να λύσει άμεσα το θέμα των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα, δίνοντας ως «καρότο» υποσχέσεις ότι στη συνέχεια θα ανοίξει συζήτηση για το χρέος. Άξιο αναφοράς δε, ότι σε επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι τρεις άντρες απαντούσαν για συζήτηση περί χρέους χωρίς ούτε μία φορά να χρησιμοποιήσουν τη λέξη ελάφρυνση.

Το «δώρο»

Η αναφορά πάντως έστω και στη μελλοντική συζήτηση για το χρέος ήταν το μοναδικό δώρο του Eurogroup απέναντι στη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία που έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τη σκληρή λιτότητα και το προσφυγικό. Χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε το ξεκαθάρισε λέγοντας «Δεν πρέπει να συγχέουμε τα δύο ζητήματα». Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα έκανε το Eurogroup να αποφασίσει να στείλει το κουαρτέτο στη χώρα μας άμεσα, όχι βέβαια υποχωρώντας στις απαιτήσεις του αλλά για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Έτσι, η επιστροφή των θεσμών θα συνοδεύεται με νέες απαιτήσεις τις οποίες αρχικά είχε θέσει το ΔΝΤ δια στόματος Τόμσεν, και τις οποίες στο 80% αποδέχεται και η ευρωπαϊκή πλευρά. Μάλιστα ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι από την ελληνική πλευρά ειδικά για το ασφαλιστικό υπάρχουν σοβαρές προτάσεις αλλά δεν είναι αρκετές. Έτσι, αναμένονται πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με μεγαλύτερες μειώσεις σε όλες τις συντάξεις, το εφάπαξ, το ΕΚΑΣ αλλά και τα μερίσματα του δημοσίου. Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο πρόγραμμα του Eurogroup υπογραμμίζεται ξεκάθαρα ότι η χώρα μας πρέπει να καταστήσει το πρόγραμμα «λειτουργικό», καθώς και να αντιμετωπίσει με ουσιαστικό τρόπο συνολικά το θέμα των «κόκκινων» δανείων που «παραμένουν» βαρίδι για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι στο χθεσινό Eurogroup αποφασίστηκε ο τερματισμός του τριετούς προγράμματος της Κύπρου, που σημαίνει ότι βγαίνει από το μνημόνιο.

 

Συντάκτης
Δημοσιεύτηκε
2 έτη πριν
Κατηγορία
ΑΡΘΡΑ